Facebook on yhteisöpalvelu, johon rekisteröidytään pääasiassa omalla nimellä ja kuvalla. Sitä kautta voi verkostoitua niin tuttuihin kuin tuntemattomiinkin. Lisää tietoa löydät tästä.

Muistan vuonna 2008, kun kirjauduin Facebookiin. Olin kuullut monien olevan siellä ja eräänä iltana päätin itsekin rekisteröityä. Kirjautumisen jälkeen joku pelotteli, että nyt koko maailma saa tietää sun asiasi ja yksityisyytesi on tärvelty!! Sain kauheen sätkyn ja meinasin poistaa itseni välittömästi. Lopulta pidin kuitenkin pääni ja hyppäsin  somen maailmaan. Siitä lähtien Facebook on kuulunut elämääni enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

Tässä pieni kurkistus Facebook -historiaani. On muuten kauhea menetys, ettei sen aikainen profiilikuva ja nimi jää muistiin! Alkuvuosina  parasta antia Facebookissa eli leikkisästi naamakirjassa oli kaiken maailman testit, kuten "Mikä vuodenaika olet?" tai "Olisitko sinä loistava kansanedustaja?" tai "Dr. Phils personality test" .  Facebookin pelit oli rautaa ja pelasinkin TowerBloxia ja MyFarmia -tiedä kuinka monta tuntia elämästäni.  Päivitykseni olivat myös suorastaan maailman räjäyttäviä kuten:

fbp%C3%A4ivitys1.jpg
 

Sittemmin kuvioihin tuli iän ikuiset albumit ja tietysti albumin nimeen sopivat kuvat.  Siihen aikaan oikeastaan vain läheisemmät tutut kommentoivat ja usein keskusteluja käytiin kirjoittamalla suoraan aikajanalle. 

fbp%C3%A4ivitys2.jpg


Hiljalleen kehityin visuaalisemmaksi tarinan kertojaksi, kun kuvien jakaminen tuli helpommaksi älypuhelimen saamisen jälkeen. Lisäksi ihmiset reagoivat enemmän julkaisuihin, tykkäysten määrä kasvoi ja kommentointi lisääntyi. Omasta elämästä tuli kerrottua paljon kuvien ja kirjoitusten avulla.  Aktiivisesti tuli päiviteltyä työpaikka ja asuinpaikkatietoja sun
muuta, mitä Facebook nyt ehdottikaan listattavaksi. 
 

fbp%C3%A4ivitys3.jpg


Pari vuotta sitten kommentoin aktiivisesti eri ryhmissä keskusteluja, mutta totesin ettei Facebookin kommentointikentät trolleineen ole harmaiden hiuksieni arvoisia. Tietosuojaymmäryksen ja yksityisyydenhaluisuuden lisääntyessä infon määrää Facebook - sivulla tuli karsittua ja päivitystiheys harveni.

Sittemmin Facebookista on muodostunut tapa jakaa tietoa kaveripiirini kesken, mm. jakamalla linkkejä, artikkeleita ja mielenkiintoisia videoita (joihin liittyy usein jokin söpö eläin - tärkeää sekin). Hiljalleen huomaan siirtyneeni enemmän Instagrammin maailmaan, jossa mielipuuhaani on lemmikkieni kuvien jakaminen ja harrastukseeni liittyvä toiminta.

Facebook näinä päivinä tuntuu muuttuneen tuhnuiseksi mainosmaailmaksi.