Hoitajat.net sivustolla viriteltiin keskustelua tietosuojasta. Aluksi nousi enemmän esille työpaikan sisäisen keskustelun salassapito ja siihen liittyvät ongelmat. Pohdittiin, voiko kollegat keskustella avoimesti potilastapauksista esim. kahvihuoneessa. Yritin suunnata keskustelua some-käyttäytymiseen ja otin esimerkiksi tilanteen, jossa oli jaettu työtehtävästä kuva. Kuvassa ei näkynyt henkilötietoja, vain antibiootti-infuusiot niiden teon jälkeen. Mielestäni alallamme ei ole tarvetta jakaa työtehtävistä kuvia. Koen olevan eri asia, jos rakennusmies jakaa kuvan tekemästään terassista, kuin hoitaja jakaa kuvan hyvin onnistuneesta saapaskipsistä. Toisaalta - miksi?

Kuten keskustelussakin nousi esille, miksei hoitaja voisi jakaa ammattiylpeyttään somessa? Kohosen (2014) mukaan someen ei voi jakaa potilaan vammoista kuvia, vaikkei niistä potilasta voisi tunnistaakaan. Tämä rikkoo hoitosuhteen luottamuksellisuutta, mikä on alamme perusperiaate. Eli saapaskipsi ei ole ok, mutta infuusiopullot on.  

Tiedän, että lääkäreillä on aktiivinen Facebook -ryhmä, jossa keskustellaan aktiivisesti eri sairauksista ja niiden hoitamisesta. Lehtonen (2017) toteaa löytyvän tapauksia, joissa salassapito velvollisuutta on rikottu – jos tekstistä potilas voi tunnistaa itsensä on hänestä todennäköisesti paljastettu liikaa. Mielenkiintoinen oli myös tieto, ettei potilaskuvia (edes niitä, joista potilasta ei voi tunnistaa) saa jakaa sosiaalisessa mediassa ilman potilaan sekä rekisterinpitäjän lupaa. Mikä tietysti näin jälkikäteen ajatellen on järkevää, koska rekisterinpitäjällähän on viimeinen vastuu potilastietojen hallinnasta.

4-ways-nurses-can-use-social-media-for-c

Creative Commons | iStockphoto | ThinkStock + Scrubs

Hoitajan on hyvä erottaa työ- ja siviilielämä niin somessa kuin tosielämässäkin. Jos tiedoistasi ilmenee työnantajasi, olet hänen epävirallinen edustajansa.  Itse olen ratkaissut sen niin, ettei somessa selviä missä olen töissä. Suoraan en toitota, että OLEN MUUTEN HOITAJA, mutta kyllä sen saa selville, jos yhtään seurailee.  Omasta turvallisuudestani haluan huolehtia niin, ettei osoitetietojani voi saada selville, koska potilasaineisto saattaa olla sellaista, josta voisi koitua harmia. Potilaiden kanssa en ole Facebook -kaveri, eikä kukaan ole kyllä halunnut ollakaan. Instgram -tilini on julkinen, mutta siellä en ota kantaa hoitoalan kenttään.

Koen sosiaali- ja terveysalan eroavan monesta muusta alasta siinä, että meitä sitoo vahvasti salassapitovelvollisuus, lojaalius työnantajaa kohtaan ja hoitosuhteen luottamuksellisuus. Hoitosuhteeseen ei kuulu henkilökohtaiset tekijät. Sillä ei ole väliä onko hoitaja naimisissa, väriltään vihreä tai kiinnostunut ristipistoista. Eikä sillä ole väliä onko potilas keski-ikäinen, juopunut tai intohimoinen kanojen kasvattaja. Hoitaja hoitaa ja ohjaa potilasta. That’s it.